Don’t nuke the climate

27 04 2010

Copenhaga: Don’t Nuke the Climate!

Energia nucleară NU este o soluţie

Bucureşti, 12 decembrie 2009 – 15 activişti ai Re.Generation şi Terra Mileniul III au protestat astăzi împotriva energiei nucleare ca soluţie la schimbările climatice şi au transmis liderilor politici prezenţi la Copenhaga[1] mesajul „Don’t Nuke the Climate!”.

Ei au reprezentat într-un mod paşnic şi artistic consecinţele utilizării energiei nucleare[2], alăturîndu-se astfel celor peste 186 de acţiuni organizate în 9 ţări cu ocazia Zilei Internaţionale de Acţiune Împotriva Schimbărilor Climatice[3]. De asemenea, cele două organizaţii au redactat un manifest ce cuprinde aşteptările unei lumi întregi, manifest pe care îl vor înainta participanţilor de la Summitul ce se desfăşoară la Copenhaga.

Ne aflăm în al doisprezecelea ceas. COP15 tocmai se desfăşoară, iar liderii prezenţi la această conferinţă istorică trebuie să opteze pentru un acord climatic favorabil întregii lumi până când nu va fi prea târziu. Ne îndreptăm acum privirea către Copenhaga în speranţa unui viitor curat, lipsit de energie nucleară, pentru noi şi generaţiile următoare”, a spus Raluca Dan, reprezentant Re.Generation.

Energia nucleară a fost exclusă din mecanismele Protocolului de la Kyoto, însă, industria nucleară în colaborare cu anumite ţări pune presiune pentru ca acestă tehnologie periculoasă şi poluantă să fie inclusă în următorul acord climatic ca o tehnologie „curată”. Aceasta nu este lipsită de emisii de gaze cu efect de seră. Industria nucleară produce cantităţi semnificative de gaze cu efect de seră, poluarea avînd loc în toate fazele ciclului de producţie energetică nucleară – mineritul şi îmbogăţirea uraniului, fabricarea combustibilului, construcţia centralei şi a depozitelor de deşeuri etc.

Energia nucleară este un mod periculos şi ineficient de a preveni schimbările climatice. În afara de aceasta, mai sunt şi problemele deşeurilor radioactive, riscurile de siguranţă şi sănătate a angajaţilor, precum şi cel de proliferare nucleară şi al terorismului. Avem destule cunoştinţe tehnologice pentru a introduce energiile regenerabile la o scara largă şi pentru a preveni consumul inutil de energie. Ceea ce ne lipseşte este voinţa politică de a investi în aceste metode de protecţie climatică. Schimbările climatice deja cauzează o mulţime de pagube financiare, sociale şi ecologice. Nu ne putem permite să le trecem cu vederea”, a spus Lavinia Andrei , preşedintele Terra Mileniul III.

Astfel, industria nucleară va putea profita de investiţiile publice semnificative în detrimentul soluţiilor reale : eficienţă energetică, energie regenerabilă, agricultură sustenabilă. Asemenea strategii vor însemna pierderea luptei împotriva schimbărilor climatice şi promovarea expansiunii la nivel global a industriei nucleare, cu riscurile asociate acesteia.

Este momentul pentru un acord climatic ferm şi  responsabil. Măsuri urgente trebuie luate pentru a atinge a reducere masivă emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pentru informaţii suplimentare:

Raluca Dan, ofiţer de comunicare Re.Generation, telefon 0720 371 713, email raluca@re-generation.ro

Lavinia Andrei, preşedinte Terra Mileniul III, telefon 0722 155 110, email: lavinia@terraiii.ngo.ro

Note:

[1] Cea de 15-a Conferinţă a Părţilor din cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP15) are loc în perioada 7-18 decembrie la Copenhaga

[2] Energia nucleară produce cantiţăţi considerabile de gaze cu efect de seră, deşeuri radioactive şi pune în pericol viaţa a milioane de oameni, ce pot fi victime ale unui accident nuclear

[3] Ziua Internaţională de Acţiune împotriva Schimbărilor Climatice “Don’t Nuke the Climate” este o mişcare iniţiată de Reţeaua Franceză Antinucleară “Sortir du Nucleaire”  – http://www.dont-nuke-the-climate.org/spip.php?article447&lang=en şi http://www.sortirdunucleaire.org/

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: