Scrisoare de poziţie faţă de accidentul ecologic din Ungaria

11 11 2010

Re.Generation, alături de alte 23 de organizaţii neguvernamentale, îşi declară prin prezentul document poziţia comună în urma accidentului ecologic de la fabrica de alumină din nord-vestul Ungariei din data de 04.10.2010.

24 de organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul protecţiei mediului, reunite în perioada 15-17 octombrie 2010 la Forumul ONG-urilor de mediu, îşi declară prin prezentul document poziţia comună în urma  accidentului ecologic de la fabrica de alumină din nord-vestul Ungariei din data de 04.10.2010, cauzat de cedarea digului unei rezervor de noroi roşu al companiei Mal Zrt.

Ne exprimăm oficial compasiunea pentru victimele acestui grav accident ecologic şi ataşamentul faţă de societatea civilă şi autorităţile din Ungaria în demersurile întreprinse pentru stoparea şi înlăturarea efectelor produse de deversarea substanţelor nocive. Tragicul accident din Ungaria – produs la zece ani după catastrofa ecologică de la Baia Mare – a atras atenţia încă o dată asupra pericolelor enorme la care ne expune industria minieră.

Ne exprimăm o reală îngrijorare privind următoarele aspecte:

– capacitatea de control şi verificarea modului de gestionare a depozitelor de substanţe toxice rezultate din industria chimică, minerit şi alte procese tehnologice de extracţie şi prelucrare, incapacitatea de monitorizare, atenţionare şi supraveghere a calităţii aerului, apei şi solului din apropierea acestor depozite de substanţe toxice de către autorităţile centrale şi locale specializate din România şi din Ungaria;
– tendinţa unor instituţii române de a neglija legislaţia europeană de mediu, îndeosebi în domeniul mineritului şi al prelucrării minereului şi în domeniul siguranţei depozitelor de substanţe, reziduuri sau materii prime toxice.

Considerăm că protecţia eficientă a vieţilor omeneşti, a mediului, a naturii şi a valorilor economice se poate realiza numai pe baza principiului precauţiei şi evitării prejudicierii mediului. Pe baza acestor concepte solicităm:

–    identificarea, evaluarea şi monitorizarea în regim de urgenţă a tuturor depozitelor umede şi uscate, deschise şi închise, subterane şi acvatice de produse şi substanţe toxice ori posibil cauzatoare de dezastre ecologice;
–    restabilirea măsurilor de protecţie antidezastru la nivelul procedurilor tehnice şi legale actuale, respectiv publicarea datelor şi începerea reabilitării zonelor cu risc din România şi,
–    aplicarea recomandărilor Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene privind prevenirea şi înlăturarea factorilor ce pun în pericol atât calitatea factorilor de mediu, cât şi sănătatea şi viaţa oamenilor.
Având în vedere importanţa problemei şi a demersurilor descrise, considerăm ca resursele materiale necesare pentru aceste demersuri pot fi alocate inclusiv de către Fondul pentru Mediu.

De asemenea,
Având în vedere rezoluţia Parlamentului European privind interzicerea mineritului pe bază de cianuri, care reprezintă cantitativ şi calitativ un risc major pentru oameni şi mediu,
Reamintind că în 2007 a fost iniţiată modificarea Legii minelor nr. 85/2003, care ar interzice activitatea minieră bazată pe cianurare în România, proiect de lege care este blocat nemotivat din aprilie 2008 în Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor,

Solicităm deblocarea acestui proiect de lege şi retrimiterea sa în regim de urgenţă pentru vot în plenul Camerei Deputaţilor.

ONG-urile semnatare vor continua să supravegheze modul de evaluarea şi aplicare a legislaţiei în domeniu şi vor semnala neregulile pe care le vor constata.

Organizaţiile semnatare:
1.    Asociaţia „Ulmul Ceraşului”
2.    Fundaţia TERRA Mileniul III
3.    Asociaţia Transilvania Verde
4.    Asociaţia ALMA-RO
5.    Asociaţia Kogayon
6.    Fundaţia pentru Parteneriat
7.    Asociaţia Sighişoara Durabilă
8.    Asociaţia Eco-Civica
9.    Clubul de Turism şi Ecologie Transmont Făgăraş
10.    Asociaţia Re.Generation
11.    Asociaţia Acţiunea Civică Directă
12.    Fundaţia ACTIVITY
13.    Fundatia Speologică „Club Speo Bucovina”
14.    Clubul Ecomontan „Origini Verzi”
15.    GWP România
16.    Asociaţia Pro Convenţia Carpatică
17.    CRSE Muntii Apuseni
18.    Asociaţia Terra Ecologică
19.    ViitorPlus – Asociaţia pentru dezvoltare durabilă
20.    Asociaţia Prietenii Pământului
21.    Asociatia Ecotop
22.    Asociatia Ecologie-Sport-Turism
23.    Asociatia Alburnus Maior
24.    Asocia
ția Mai bine

Reclame

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: