Crimele culturale atârnă greu

26 11 2010

Re.Generation, Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu s-au prezentat astăzi, 26 noiembrie 2010, în faţa Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în semn de protest faţă de decizia Comisiei Naţionale de Arheologie de a dezbate o nouă solicitare de descărcare de sarcină arheologică a masivului Cârnic de la Roşia Montană.

Costumaţi în deţinuţi şi având legate de picioare lanţuri şi bile de fier, activiştii de mediu au atras atenţia membrilor Comisiei asupra faptului că acordarea unui vot favorabil descărcarii de sarcină a Masivului Cârnic reprezintă o crimă culturală asupra patrimoniului existent în zonă, crimă care nu va rămâne nesancţionată de comunitatea ştiinţifică, societatea civilă şi de lege. Asemenea deţinuţilor care poartă bila de fier legată cu lanţuri de picioare, membrii Comisiei vor purta pe umeri povara grea a crimei culturale comise la Roşia Montană.

“Crimele culturale atârnă greu” este mesajul pe care l-au afişat activiştii, alături de panouri cu fotografiile membrilor vinovaţi de aprobarea avizului în 2004, aflaţi şi în prezent în componenţa Comisiei şi fotografii ale noilor membri care pot avea un rol pozitiv prin respingerea solicitării.

Comisia Naţională de Arheologie va dezbate o nouă solicitare de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, depusă în vara acestui an de către Roşia Montană Gold Corporation, compania care doreşte să exploateze aurul de la Roşia Montană utilizând tehnologii miniere bazate pe cianuri.

Cele trei organizaţii de mediu consideră că repetarea votului Comisiei prin care au fost propuse pentru distrugere mărturii excepţionale ale istoriei naţionale şi universale este un act lipsit de profesionalism şi legalitate. În sprijinul celor de mai sus, vine şi decizia Curţii de Apel Braşov de anulare a certificatului de descărcare arheologică nr. 4/15.01.2004, avizat de Comisia Naţională de Arheologie.

Valoarea excepţională a sitului Roşia Montană şi, în particular, a galeriilor romane din masivul Cârnic, a fost afirmată de un număr fără precedent de specialişti şi organizaţii profesionale din ţară şi din întreaga lume. Propunerea pentru distrugere prin aprobarea solicitării de descărcare de sarcină arheologică ar constitui o gravă atingere adusă patrimoniului cultural naţional şi sistemului de exploatare antic cunoscut până în prezent de la Roşia Montană.

Membrii Comisiei Naţionale de Arheologie care au votat în anul 2004 pentru avizul de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic sunt: Paul Damian (Muzeul Naţional de Istorie a României), Alexandru Suceveanu (Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, Bucureşti), Alexandru Barnea (Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie), Crişan Muşeţeanu (Muzeul Naţional de Istorie a României), Ioan Glodariu (Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca Facultatea de Istorie), Dumitru Ţeicu (Muzeul Banatului Montan Reşiţa), George Trohani (Muzeul Naţional de Istorie a României), Adriana Pescaru (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva), Florin Hău (Complexul Muzeal “Bucovina”, Suceava), Florin Topoleanu (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Tulcea), Gheorghe Dumitroaia (Muzeul Judeţean Neamţ), Valeriu Sârbu (Muzeul Brăilei), Dragomir Popovici (Muzeul Naţional de Istorie a României), Florin Draşovean (Muzeul Banatului Timişoara).

Noii membri din componenţa Comisiei Naţionale de Arheologie sunt: Ioan Stanciu (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca), Octavian Bounegru (Universitatea Iaşi, Facultatea de Istorie), Zeno Pinter (Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Istorie), Sorin Cociş (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca), Livia Buzoianu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa), Viorica Crişan (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca), Ioan Carol Opriş (Universitatea Bucureşti).

 

Anunțuri

Acțiuni

informatie

One response

26 11 2010
Crimele culturale atârnă greu | Lupta pentru Roşia Montană

[…] multe informaţii se găsesc aici. This entry was posted in Domenii – Asociaţii, organizaţii, Domenii – Autorităţi, Domenii – […]
%d blogeri au apreciat asta: