Descărcarea nu vă doare, dar vă lasă fără onoare

29 04 2011

Re.Generation s-a prezentat în faţa Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru a le reaminti membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie că acordarea unui nou aviz de descărcare de sarcină arheologică la Roşia Montană este un act lipsit de legalitate şi contravine eticii profesionale.

Pentru a treia oară consecutiv[i], activiştii Re.Generation s­-au înfăţişat la şedinţa Comisiei Naţionale de Arheologie în cadrul căreia se preconiza dezbaterea unei noi solicitări de descărcare de sarcină arheologică a masivului Cârnic, solicitare depusă în vara anului 2010 de către Roşia Montană Gold Corporation.

Afişând mesajul „Descărcarea nu vă doare, dar vă lasă fără onoare”, activiştii i-au întâmpinat pe membrii Comisiei la intrarea în minister cu câte un document care prezenta argumentele tehnice şi deontologice pentru care un nou aviz de descărcare arheologică a masivul Cârnic de la Roşia Montană nu ar trebui votat.

De asemenea, Re.Generation a solicitat membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie să acţioneze profesional şi legal în această cauză a patrimoniului subteran de la Roşia Montană.

O nouă descărcare de sarcină arheologică s-ar afla în contransens cu opinia general exprimată a comunităţii ştiinţifice internaţionale, mai ales în contextul recentei reintroduceri a masivului Cârnic în Lista Monumentelor Istorice[ii], dar şi a certificării de către instanţă a ilegalităţii unei astfel de decizii de descărcare arheologică.

Propunerea pentru distrugere prin aprobarea solicitării de descărcare arheologică constituie şi o încălcare a recomandărilor Codului Deontologic al Arheologului, din care amintim art. 7. Arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociate cu orice activitate cu impact asupra patrimoniului arheologic care urmăreşte un profit comercial, obţinut direct din patrimoniul arheologic sau ca urmare a exploatării acestuia.


[i] Celelalte două şedinţe ale Comisiei Naţionale de Arheologie, când se preconiza dezbaterea descărcării de sarcină arheologică a masivului Cârnic, au avut loc pe 24 septembrie 2010, respectiv 26 noiembrie 2010 ;

[ii] Conform Listei Monumentelor Istorice (LMI 2010), republicată în Monitorul Oficial din data de 01.10.2010 (M.O., Anexa 1, partea I, nr. 670/bis/01.10.2010), întregul Masiv Cârnic de la Roşia Montană deţine statutul de monument istoric. Astfel, toate componentele de patrimoniu ale acestui monument sunt protejate: întregul sistem de exploatări miniere de epocă romană, precum şi exploatările miniere istorice – medievale şi de epocă modern.

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: