Mă numesc Mirela. Sunt voluntar!

21 06 2011

Anul acesta celebrăm voluntariatul! Ȋi recunoaştem valoarea şi importanţa, îl sprijinim să se dezvolte şi îl facem cunoscut tuturor! Pentru că 2011 este Anul European al Voluntariatului!

Ȋn echipa Re.Generation, credem că voluntariatul este provocator, distractiv, educativ, recompensator şi, mai ales, credem că voluntariatul este pentru toată lumea – indiferent de vârstă sau profesie. Şi ca să ne credeţi pe cuvânt, în fiecare lună povestim cu câte un membru Re.Generation despre “cariera” de voluntar: cum a început totul, cine este omul din spatele voluntarului şi cu ce se îndeletniceşte în organizaţie.

Faceţi cunoştinţă cu Mirela. Mirela Sauca.

Cine este Mirela în viaţa de zi cu zi?

Mirela: În general, majoritatea timpului îl petrec în faţa calculatorului, cu ochelarii pe nas, scriind cod – o activitate care pentru mulţi este plictisitoare, însă pentru mine este la fel de incitantă ca ecologismul. Sunt programator de meserie şi lucrez pe cont propriu sau în colaborare cu diverse companii dezvoltatoare de software. Ca orice hobby sau pasiune, consumă extrem de mult timp aşa că încerc să îmbin armonios câteva elemente „verzi” în rutina zilnică. De aceea, majoritatea deplasărilor le fac cu bicicleta şi laptop-ul în spinare, iar când reuşesc să mă dezlipesc de butoane îmi place să acord timp celorlalte hobby-uri printre care se numără câinele meu, sportul, urcatul pe munte şi voluntariatul. Prietenii şi familia de asemenea sunt două elemente importante în viaţa mea.

De ce voluntariezi?

Mirela: Voluntariez pentru că îmi place să fac ceva pentru cauza în care cred şi nu să mă complac în comoditatea ideii că oricum nu se va schimba nimic. Eu fac parte din acele persoane care chiar cred că pot schimba ceva, în principal mentalităţi pentru că de acolo porneşte totul. E de ajuns să te apleci să ridici o hârtie de pe jos şi cineva poate îţi va urma exemplul şi tot aşa. Am văzut câteva progrese în ultimii ani, nu mari, dar e un început, la fel cum am văzut că şi colegii ecologişti tind să crească în număr. Singur, poate nu poţi realiza multe, dar important e să îţi promovezi gândirea şi să deschizi oamenilor ochii. Cu ce a contribuit voluntariatul în viaţa ta? Mirela : În primul rând, am învăţat şi învăţ în continuare o groază de lucruri. Am început să am un stil de viaţă diferit, să consum cât mai puţin, indiferent de obiectul consumului şi să am o viaţă mai curată şi mai sănătoasă. Am câştigat prieteni şi am cunoscut o mulţime de oameni cu adevarat dedicaţi. Am învăţat să apreciez munca fizică, să-mi dezvolt latura perfecţionistă şi să gândesc în perspectivă. Consider că voluntariatul în sine mă ajută să evoluez ca individ şi îmi oferă o satisfacţie continuă.

Ce înseamnă pentru tine să iei parte la acţiuni directe, faţă de alte activităţi de voluntariat?

Mirela: Acţiunea directă, pentru mine, este modalitatea perfectă de a transmite ideile şi mesajele tale mai departe; este modul în care te faci auzit şi, datorită elementului surpriză, mesajul tău va fi asimilat mai bine de ceilalţi. Este cale lungă şi mult de muncă până se ajunge la aşa ceva; totul începe cu planificarea atentă a elementelor acţiunii de către nişte minţi briliante şi dedicate, care se întâlnesc mai multe nopţi la rând şi discută până spre dimineaţă pentru stabilirea fiecărui detaliu; apoi pregătirea materialelor necesare şi instruirea oamenilor şi în sfârşit punctul culminant al acestui urcus, acţiunea directă în sine. Consider că pentru activiştii de mediu, acţiunea directă este partea cea mai incitantă şi cea mai savurată. Din punctul meu de vedere, acţiunea directă este cea mai frumoasă parte a voluntariatului.

Mirela are 27 de ani şi este unul dintre voluntarii cu care Re.Generation a pornit la drum. Este o activistă convinsă care se implică în toate iniţiativele noastre, de la confecţionarea “recuzitei” acţiunii – cu preţul unor nopţi albe – până la “deranjarea” miniştrilor sau, în general, a autorităţilor, atunci când acestea uită de interesul public. Mirela militează alături de noi pentru promovarea unei energii curate, alternativă la cea nucleară, pentru justiţie socială şi protejarea mediului la Roşia Montană şi pentru dezvoltarea activismului de mediu.


Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: