Mariaj controversat: Borbely + Formaldehida Kronospan = LOVE

1 07 2011

ONG-urile protestează împotriva premierii de către Ministrul Mediului şi Pădurilor a companiei Kronospan Sebeş SA ca fiind printre cele mai ‘verzi’ companii din România.


UPDATE 05.07.2011: Ministrul Mediului şi Pădurilor transmite un nou răspuns in urma iniţiativelor ONG-urilor. Intră aici.


Astăzi, 1 iulie 2011, activişti ai Re.Generation şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) au protestat în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor împotriva premierii de către ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a companiei Kronospan Sebeş SA ca una dintre cele  mai “verzi” 10 firme din România. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Galei Green Business Index, din data de 28 iunie 2011 şi desfăşurată sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor[1].

Acţiunea de protest, un happening sugerând o ceremonie de oficiere a idilei otrăvitoare dintre mirele László Borbély şi mireasa Formaldehida Kronospan, a dorit să atragă atenţia asupra asocierii inacceptabile dintre Ministerul Mediului şi Pădurilor şi gala de premiere a unor companii poluatoare, asociere care contravine princiipiilor care stau la baza unei instituţii cu atribuţii în protecţia mediului.

Imbrăcaţi în costume de mire şi mireasă, cei doi şi-au unit destinele în faţa clădirii Ministerului Mediului şi Pădurilor, sub ochii prietenilor şi a colegilor din minister. Relaţia controversată dintre cel dintâi om al Mediului şi Pădurilor şi Formaldehida, protagonista celui mai mare producător de plăci de PAL din Sud-Estul Europei, a fost oficiată cu binecuvântarea unui preot şi în prezenţa unui banner care afişa mesajul “Borbély + Formaldehida Kronospan = LOVE”.

La finalul acţiunii, activiştii au solicitat Cabinetului ministrului disocierea Ministerului Mediului şi Pădurilor de evenimentul Green Business Index şi de premiul acordat companiei Kronospan. De asemenea, consilieri din Cabinetul ministrului ne-au asigurat că în curând ministrul Mediului şi Pădurilor va reveni cu un răspuns, menit să clarifice implicarea instituţiei în desfăşurarea acestui eveniment şi în premierea companiei Kronospan.

Kronospan Romania este cel mai mare producător de placi PAL din Sud-Estul Europei şi o filială a multi-naţionalei Kronospan. Această companie operează în România în oraşele Sebeş, Braşov şi Constanţa. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încălcarea gravă a legislaţiei privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de constructii, generând deja un impact semnificativ asupra sanătăţii populaţiei şi asupra mediului, din cauza emisiilor de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de productie (ex. formaldehida, praful de lemn fin PM10). In procesul de fabricaţie a plăcilor MDF se utilizează răşini ureoformaldehidice, care au în compozitie formaldehida, o substanţă clasificată ca fiind cancerigenă de către Organizatia Mondială a Sănătăţii

In anul 2007. Kronospan a construit pe platforma sa industrială de la Sebeş o fabrică de producere de formaldehide cu o capacitate de producţie de 60000 de tone pe an, aceasta fără o evaluare a impactului asupra mediului şi înainte de obţinerea unei autorizaţii de construire. In comunicatul său de presă din data de 18 martie 2010, Comisia Europeană arata că Romania a încălcat Directivele Europene privind evaluarea impactului asupra mediului (EIA) şi privind prevenirea pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase (Directiva SEVESO) atunci când nu a aplicat măsurile corespunzătoare pentru sancţionarea fabricii ilegale. Potrivit Comisiei, un prim avertisment scris (“Scrisoare de somare”) a fost trimis României în octombrie 2009. A primit din partea autorităţilor române un răspuns nesatisfăcător, ceea ce a obligat Comisia să trimită un avertisment scris final privind situaţia de infringement.

In noiembrie 2009, Judecătoria Sebes a obligat Kronospan să demoleze fabrica de producere de formaldehidă, ridicată ilegal şi să readucă terenul la situaţia iniţială. Ca urmare a acţiunii CIDRM, în februarie 2010, Tribunalul Cluj a suspendat valabilitatea noului aviz de mediu eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu pentru fabrica de formaldehidă ridicată ilegal de către Kronospan.

In august 2009, Kronospan a finalizat construcţia fabricii sale de producere de plăci PAL din oraşul Braşov. Lucrările de construire pentru noua fabrică au fost demarate în absenţa unor planuri de urbanism, a unui acord de mediu şi a unei autorizatii de construire valabile. Producţia la fabrica din Braşov a început în toamna anului 2009. Ca urmare a actiunii CIDRM, în februarie 2009 Judecătoria Brasov a confirmat faptul că lucrările de construire a fabricii s-au făcut în baza unui acord de mediu expirat. Ca urmare din nou a acţiunilor CIDRM, în martie 2010,  Curtea de Apel Braşov a suspendat printr-o decizie irevocabilă noul acord de mediu emis de Agenţia de Protecţie a Mediului Braşov pentru fabrica din Braşov, iar în noiembrie 2010, Tribunalul Braşov a suspendat printr-o hotărâre definitivă autorizaţia de mediu emisă de APM Braşov pentru fabrica Kronospan. Niciuna dintre aceste sentinţe judecătoreşti executorii nu a fost respectată de către Kronospan, care şi-a continuat atât lucrările de construire cât şi pe cele de producţie a plăcilor PAL.

Cu toate acestea, compania Kronospan a ieşit printre câştigătorii titlului de “cea mai verde companie producătoare” din România la ediţia 2011 a Green Business Index, titlul fiindu-i înmânat de nimeni altul decat ministrul Mediului şi Pădurilor, în cadrul Galei Green Business Index desfăşurate în 28 iunie la Bucureşti şi organizate de către ONG-ul Green Revolution. Asocierea Ministerului Mediului cu acest premiu, in privinta căruia nu exista niciun fel de date publice privind criteriile de evaluare care au stat la baza acordării sale, a provocat reacţia întregii Coaliţii de Mediu din România. Aceasta a adresat o scrisoare deschisa Ministerului prin care îi atrage atenţia că asocierea instituţiei cu un astfel de premiu şi cu o companie având profilul Kronospan este una care discreditează autoritatea publică şi rolul pe care şi-l asumă în aplicarea legislaţiei de mediu.

     


Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: