Hunoriada in fata Ministerului Culturii si Patrimoniului National pentru Rosia Montana

19 07 2011

Astazi, in fata Ministerului Culturii si Patrimoniului National, aproximativ 150 de persoane au protestat fata de emiterea certificatului de descarcare de sarcina arheologica a masivului Carnic de la Rosia Montana si au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor. Actiunea s-a desfasurat in numele campaniei „Salvati Rosia Montana”.

Petitia depusa la Ministerului Culturii si Patrimoniului National prin care am cerut demisia ministrului poate fi consultata mai jos. Printre semnatarii petitiei se numara Serban Sturdza (arhitect), Mircea Toma (Agentia de Monitorizare a Presei), Voicu Radescu (Green Hours), Peca Stefan (dramaturg), Cinty Ionescu (Video Designer &VJ), Remus Cernea (Miscarea Verzilor).

” Stimate domnule Kelemen Hunor,

Semnatarii va solicita depunerea demisiei din functia de Ministru al Culturii si Patrimoniului National. Solicitarea este consecinta deciziei Ministerului Culturii si Patrimoniului National de a acorda certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, Rosia Montana, monument istoric din grupa valorica A, recunoscut cu valoare nationala. Descarcarea de sarcina arheologica este primul pas in vederea scoaterii acestuia de pe lista monumentelor istorice si, astfel, eliminarea statutului de arie protejata. Aceasta decizie este in contradictie cu decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov (2007) care a anulat avizul de descarcare arheologica nr. 4 / 2004, aviz eliberat anterior de aceeasi Comisie Nationala de Arheologie. Avand in vedere ca Romania este un stat de drept, eliberarea aceluiasi cerificat de catre aceeasi comisie este ilegala. Consideram ca prin aceasta decizie v-ati incalcat mandatul pentru care ati fost investit. Prin Hotararea nr. 90 din 10/02/2010, Articolul 4, alineatul c) se stipuleaza ca ministrul culturii trebuie sa indeplineasca urmatorul obiectiv: „sustinerea mostenirii si a diversitatii culturale, atat la nivel national, cat si in cadrul comunitatilor locale, prin implicare proactiva a acestora in viata culturala si recunoasterea valorilor patrimoniale”.

Prin decizia de descarcare de sarcina arheologica a unui obiectiv de importanta nationala si universala, semnatarii considera ca ati esuat in indeplinirea principalei atributii in calitatea de protector al patrimoniului national romanesc.

Va descarcam de sarcina ministeriala”

 

Reclame

Acțiuni

informatie

One response

19 07 2011
Protestul din Bucureşti | Lupta pentru Roşia Montană

[…] Asociaţia ReGeneration sau Facebook This entry was posted in Domenii – Asociaţii, organizaţii, Domenii – Autorităţi, Domenii – Opoziţia, Domenii – Patrimoniu, istorie, Tipuri – Acţiuni, proteste, Tipuri – Foto, Tipuri – Ştiri and tagged 19 iulie 2011, Asociatia ReGeneration, Avizul de descarcare arheologica, Facebook, hunoriada, miting de protest. Bookmark the permalink. ← Antologia ruşinii – ediţia “Intelectualii” Roşia Montană LikeBe the first to like this post. […]
%d blogeri au apreciat asta: