Acţiuni agresive şi nejustificate de intimidare a activiştilor pentru salvarea Roşiei Montane în timpul festivităţii de 1 decembrie

1 12 2011

Bucureşti, Arcul de Triumf – Roşia Montană a fost prezentă şi la festivitatea dedicată Zilei Naţionale a României! Insă nu pentru mult timp. La secunde distanţă de momentul afişării drapelului României cu inscripţia « Salvaţi Roşia Montană », mai mulţi jandarmi au înconjurat grupul de activişti şi le-au solicitat acestora să prezinte conţinutul rucsacului pe care îl aveau cu ei. La replica unuia dintre activişti că dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituţie, unul dintre jandarmi a răspuns că « este garantat, dar nu întotdeauna ».

Unul dintre activişti a fost chiar târât de către jandarmi până în parc, într-un loc ferit de privirile cetăţenilor prezenţi la festivitate, pentru simplul fapt că a solicitat să fie legitimat de faţă cu martori, şi nu în duba Jandarmeriei. Imediat, mai multi jandarmi în civil au realizat un cordon pentru a bloca accesul grupului de activişti la colegul lor care era legitimat. In urma controlului rucsacului,  jandarmii au confiscat materialele informative despre Roşia Montană fără a se întocmi proces verbal.

Activiştii au fost înconjuraţi şi păziţi de jandarmi în uniforme şi civil, au fost filmaţi şi fotografiaţi pe toată durata prezenţei lor la festivitate.

Membri ai grupului de activişti au fost interpelaţi de o echipă a televiziunii publice, care a luat şi o declaraţie unuia dintre activiştii prezenţi. Aşteptam cu nerăbdare apariţia acestor materiale pe postul public de televiziune.

Proprietarul materialelor confiscate în timpul festivităţii a depus plângere la poliţie pentru abuz în serviciu din partea jandarmilor care l-au deposedat de bunurile personale fără a i se întocmi proces verbal. La secţia de poliţie, el a fost ameninţat de mai multe ori pentru a fi determinat să renunţe la plângere.

Menţionăm că la evenimentul dedicat Zilei Naţionale, printre steaguri cu drapelul României  fluturau liber şi steaguri cu diverse alte mesaje. Grupuri reprezentând anumite partide politice au împărţit fluturaşi şi au arborat steaguri cu mesaje electorale, fără a se afla sub supravegherea Jandarmeriei.  Cu toate acestea, niciunul dintre jandarmi nu a putut să furnizeze argumente legale pentru care mesajul « Salvaţi Roşia Montană » ar trebui sa nu fie afişat.

foto: Adrian Lupu

Dovezile video:   partea I; partea a II-a.


Acțiuni

Information

4 responses

2 12 2011
Uniţi pentru salvarea Roşiei Montane – Bucureşti | Lupta pentru Roşia Montană

[…] Fotografii şi filmări de la Arcul de Triumf, plus un bonus Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Domenii – Opoziţia, Tipuri – Acţiuni, proteste, Tipuri – Foto, Tipuri – Video and tagged 1 decembrie 2011, abuzuri, Arcul de Triumf, Jandarmeria Romana, parada militara, Uniti pentru a salva Rosia Montana. Bookmark the permalink. ← ICOMOS, organism UNESCO, susţine Roşia Montană […]

2 12 2011
2 12 2011
14 12 2011
Cele mai populare posturi de pe bloguri pe Facebook 2011

[…] Actiuni agresive si nejustificate de intimidare a activistilor pentru salvarea Rosiei Montane in tim… (regenerationromania.wordpress.com)420  shares /  423 likes […]