M.A.I. respectaţi-ne drepturile!

12 12 2011

Astăzi, 12 decembrie 2011, în faţa clădirii Ministerului Administraţiei şi Internelor, 20 de susţinători ai campaniei Salvaţi Roşia Montană au predat o serie de obiecte cu care au înfăptuit acţiuni de sprijin pentru Roşia Montană, putând fi consideraţi astfel periculoşi.

In acest fel, participanţii şi-au exprimat dezacordul faţă de modul în care Jandarmeria Română, prin unităţile sale, asigură exercitarea dreptului la liberă exprimare a activiştilor campaniei Salvaţi Roşia Montană ori de câte ori o acţiune are loc.

Un pix cu care a fost semnată petiţia pentru salvarea Roşiei Montane, un mouse cu care s-a dat click la pagina de Facebook a campaniei, o pensulă sau un tub de vopsea cu care au fost pictate bannere cu mesaje pentru Roşia Montană sunt doar câteva dintre obiectele “periculoase” şi incriminatoare pe care participanţii le-au depus în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Alături de acestea, ei au înaintat o scrisoare Inspectorului General al Jandarmeriei Române în care reamintesc Instituţiei Jandarmeriei care este rolul său în societatea românească şi solicită acesteia reconsiderarea poziţiei şi a metodelor de acţiune în asigurarea libertăţii de expresie garantată de un stat democrat.

Acţiunea nu s-a desfăşurat totuşi fără incidente, jandarmii fiind prezenţi la faţa locului la scurt timp de la începerea acţiunii. Deşi aflaţi în aşteptarea unui reprezentant al MAI, participanţii au fost somaţi să elibereze domeniul public, iar mai apoi legitimaţi şi chiar luaţi pe sus până în duba Jandarmeriei.

După aproximativ o oră şi jumătate de la începerea acţiunii şi mai multe solicitări ale participanţilor de a întâlni un reprezentant al MAI, un chestor din cadrul ministerului s-a prezentat în faţa acestora pentru a primi obiectele presupus periculoase şi scrisoarea adresată Jandarmeriei.

In ultimele luni, mai multe evenimente – manifestări paşnice – ce au avut loc in Bucureşti au fost întrerupte de intervenţiile violente, nelegale asupra activiştilor prezenţi din partea Jandarmeriei Române, dintre care amintim:

– 8 noiembrie – în cadrul OccupyTVR, flash-mob paşnic în faţa sediului TVR pentru a denunţa cenzura din presă privind subiectul Roşia Montană, reprezentanţii Jandarmeriei au dispus legitimarea tuturor participanţilor, 5 dintre ei fiind urcaţi cu forţa în duba Jandarmeriei şi duşi la secţia de poliţie.

– 1 decembrie – cu ocazia festivităţii prilejuite de Ziua Naţională a României, mai mulţi activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montană au fost legitimaţi, bruscaţi, percheziţionaţi şi deposedaţi de bunurile pe care le aveau asupra lor în mod ilegal şi abuziv de către forţele de ordine ale Jandarmeriei Române.

– 10 decembrie – zeci de persoane care manifestau paşnic în Piaţa Universităţii cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, printre care şi voluntari ai campaniei Salvaţi Roşia Montană, au fost bruscate de forţele de ordine, luate pe sus în duba Jandarmeriei şi duse la secţia de Poliţie.

Campania Salvaţi Roşia Montană consideră că reacţiile Jandarmeriei Române sunt disproporţionate, contravin Legii Adunărilor Publice şi contribuie la pavarea drumului către un stat poliţienesc de care, nu cu plăcere, societatea românească îşi aminteşte. Acţiunile brutale, în forţă, ce desconsideră necesitatea exprimării de opinii în spaţiul public nu fac cinste niciunei instituţii publice din România, menite să contribuie la o societate democratică ce crede în pluralismul de opinii.

foto: Cosmin Lazăr

Reclame

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: