Traian Băsescu, președintele jucător … la bursă

11 04 2012

Băsescu vrea să distrugă Roșia Montană “rapid”, “indiferent de consecințele juridice”

Campania Salvați Roșia Montană condamnă declarațiile președintelui Traian Băsescu făcute marți, 10 aprilie 2012, cu ocazia investirii noului ministru al mediului, Attila Korodi. Băsescu a șantajat opinia publică și pe noul ministru, completând astfel demersurile de lobby pentru compania canadiană Gabriel Resources, acționar principal al Roșia Montană Gold Corporation. Sfatul președintelui pentru Attila Korodi a fost să nu țină cont de problemele de mediu ale exploatării resurselor și să grăbească acordarea avizelor, îndemnând astfel la grave încălcări ale misiunii ministerului pe care acesta urmează să îl conducă.

Alburnus Maior condamnă totodată interferențele politicului asupra autorităților statului făcute chiar de către cel ce ar trebui să fie garantul independenței puterilor statale. Practic, discursul lui Băsescu cere autorităților cu rol decizional privind Roșia Montană să încalce sentințe judecătorești irevocabile și să ia decizii împotriva voinței ferme a sute de români care s-au exprimat împotriva proiectului minier[i].

Intervenția lui Traian Băsescu vine pe fondul anulării în instanță[ii] pe 5 aprilie 2012 a planurilor de urbanism necesare companiei miniere în orice demers de autorizare a proiectului de la Roșia Montană, inclusiv cea de mediu. După anunțul privind sentința irevocabilă a instanței, acțiunile Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto s-au prăbușit. În doar două zile acțiunile au înregistrat o scădere de 36%, marcând neîncrederea investitorilor că proiectul de minerit se va realiza vreodată în conformitate cu legislația românească. Declarațiile lui Traian Băsescu au venit tocmai pentru a calma evoluția negativă de la bursă a acțiunilor Gabriel Resources. Acest comportament nu este fără precedent, Băsescu făcând în trecut declarații similare în numeroase momente dificile ale evoluției proiectului minier de la Roșia Montană.

“”Ceea ce am văzut astăzi la televizor este un președinte al tuturor investitorilor, nu al tuturor românilor. Al meu clar nu este! Indiferent ce declară Băsescu la București, eu nu îmi voi părăsi casa și pământurile mele. Vom continua să luptăm pentru drepturile noastre garantate prin Constituție, iar Traian Băsescu trebuie pur și simplu să plece, căci a devenit cel mai grav pericol public la adresa statului de drept și respectării drepturilor omului în România”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: