Ministrul Economiei se dezice de proiectul minier propus la Roşia Montană

6 06 2012

6 iunie 2012, Roşia Montană – Declaraţiile[1] ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, privind promovarea mineritului la Roşia Montană, înaintate în data de 1 iunie 2012, au provocat profundă nemulţumire în rândul opiniei publice. În doar câteva zile, peste 1500 de scrisori ale cetăţenilor români care solicitau demiterea lui Daniel Chiţoiu au fost trimise premierului Victor Ponta.

Solicitarea demiterii ministrului Economiei a continuat şi în cadrul galei premiilor Green Awards, din data de 5 iunie, acolo unde au fost prezenţi ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb şi prim-ministrul Victor Ponta. Purtând insigna Campaniei Salvaţi Roşia Montană, Victor Ponta a afirmat că poziţia Guvernului României cu privire la Roşia Montană rămâne neschimbată, iar ministrul Economiei „a vrut să spună că proiectul Roşia Montană nu se face anul acesta, dar nu i-a ieşit NU-ul.”

Reprezentanţii societăţii civile prezente la eveniment au insistat că dezminţirea trebuie să se realizeze în mod public, astfel încât presa să rectifice modul în care a prezentat declaraţiile ministrului Economiei.

La doar o zi de la declaraţiile publice ale prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Economiei a transmis un comunicat[2] menit să clarifice oficial situaţia. Potrivit comunicatului din 6 iunie, „În cadrul întâlnirilor avute – cu ocazia deplasării la Roşia Montană – sau a conferinţei de presă susţinute, dl. Daniel Chiţoiu NU a făcut niciodată afirmaţia conform căreia proiectul de la Roşia Montană va demara în acest an. Declaraţia prin care se asumă termenul de sfârşit de an 2012 s-a referit la preluarea societăţii Cuprumin Abrud de Consiliul Judeţean Alba (…)”.

Campania Salvaţi Roşia Montană îşi menţine nemulţumirea cu privire la ieşirea publică nedocumentată şi defectuoasă a ministrului Economiei, în special pentru că acordarea avizului de mediu nu este de competenţa ministerului Economiei. Considerăm că demiterea sa este necesară pentru reafirmarea dezaprobării lobby-ului politic de către Guvernul Ponta în evaluarea proiectului minier propus la Roşia Montană.

De asemenea, reamintim Guvernului Ponta că o parte importantă a comunităţii locale din Roşia Montană împreună cu sute de mii de cetăţeni ai României s-au exprimat clar împotriva proiectului minier şi au solicitat implicarea Guvernului României în dezvoltarea durabilă a zonei.

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: