Procesul impotriva cianurii la apelul localnicilor din NE Halkidiki, Grecia

7 06 2012
Stiri de ultima ora despre apelul oamenilor din Halkidiki la Consiliul de Stat elen impotriva deciziei ministerului mediului de a aproba studiul de impact asupra mediului al proiectul de investitii miniere din zona.
Sambata, 6 iunie, la Consiliul de Stat Elen a avut loc procesul privind solicitarile cetatenilor si grupurilor din Halkidiki indreptate impotriva deciziei de a aproba aspecele de mediu ale investitiei companiei HELLENIKOS CHRYSOS, partenera greaca a companiei Eldorado Gold. Curtea Suprema din Grecia a examinat solicitarile localnicilor privind anularea imediata a proiectului minier, acestea fiind bazate pe o serie de lacune legale pe care le contine decizia Ministerului Mediului, Energiei si Schimbarilor Climatice de a aproba studiul de impact asupra mediului al companiei. Reprezentantii legali ai celor 2 parti (ministerul si oamenii din Halkidiki) si-au sustinut punctele de vedere, in timp ce compania miniera, prezenta prin numerosi avocati ai sai, a avut o interventie mai lunga. Ambele parti si-au prezentat documentele si studiile efectuate, iar Curtea si-a amanat decizia cu o luna, pana pe 5 iulie 2012, dispunand ca partile sa-si completeze dosarele cu alte documente.
Cateva zeci de localnici din Halkidiki, care s-au deplasat pana la Atena cu aceasta ocazie, in special din Megali Panagia si Ierissos, au protestat in fata cladirii Curtii pana la sfarsitul procesului.

Cateva poze sunt si aici :
 http://attiki-forum.blogspot.com
 http://library-attiki-forum.blogspot.com/2012/04/blog-post_8263.html

Devine din ce in ce mai clar faptul ca amanarea deciziei finale privind proiectul minier tine de contextul politic din Grecia. Consiliul de Stat este, probabil, in asteptarea rezultatelor alegerilor din 17 iunie. In functie de componenta noului guvern, decizia va fi luata in favoarea sau impotriva proiectului minier.

Decizia va fi una de natura politica si va depinde in mare masura si de dinamicile sociale fata de proiectul de investitii al companiei. Discutia publica internationala cu participanti din Romania (Salvati Rosia Montana), Bulgaria (Za Zemiata, Interziceti Cianura) si Grecia ce a avut loc in Thessaloniki in data de 31 mai, fiind urmata de un protest public pe 5 iunie la care au participat peste 300 de oameni, precum si protestul din fata ambasadei Greciei din Bucuresti din 6 iunie au fost foarte importante in sensul unei presiuni sociale indreptate impotriva santajului la care sunt supusi localnicii din partea companiei si servitorilor sai politici din statul grec.

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: