Protestul ţăranilor în faţa Ministerului Agriculturii

15 09 2012

In data de 14 septembrie, a avut loc un protest al ţăranilor români, în faţa Ministerului Agriculturii din Bucuresti. In cadrul protestului, ţăranii adevăraţi, şi nu marii producători, alături de activişti, specialişti sau consumatori români şi-au exprimat solicitările referitoare la viitorul agriculturii europene. Protestul a avut loc ca reacţie la dezbaterile din cadrul reformei Politicii Agricole Comune.

Alături de protestatari s-au aflat Sofia Gatica şi Maria del Milagro Godoy, reprezentante ale grupului Mamelor din Ituzaingo, Argentina, cunoscute în întreaga lume pentru lupta lor împotriva companiei Monsanto şi câştigătoare, în 2012, ale Premiului Internaţional Goldman Environmental – un premiu Nobel alternativ.

In timpul evenimentului, a fost organizat un brunch din produse libere de organisme modificate genetic, ecologice şi tradiţionale de la familii de țărani şi un schimb de seminţe tradiţionale între ţăranii şi grădinarii urbani prezenţi. Menţionăm că în România, distribuţia şi comercializarea seminţelor tradiţionale precum şi a produselor alimentare care provin din acestea este ilegal. Schimbul de seminţe tradiţionale care a avut loc în faţa Ministerului Agriculturii a fost o formă de protest pentru a arăta nedreptatea faţă de dreptul fundamental al ţăranilor de a avea acces liber la seminţe ţărăneşti.

  La finalul acțiunii, câțiva reprezentanți ai celor prezenți au depus o scrisoare și un manifest adresate ministerului Agriculturii, însă niciun funcționar nu a dorit să iasă în stradă și să discute cu protestatarii.

Manifestaţia a fost urmată începând cu orele 15.30, la Dianei 4, de o sesiune de discuţii despre drepturile ţăranilor în contextul acaparării pieţei mondiale de către corporaţii şi reformei agriculturii europene, ale carei invitate au fost Sofia Gatica şi Maria del Milagro Godoy.

Experienta celor doua femei reprezinta o sursa de inspiratie pentru oamenii de pretutindeni, pentru prima data in Argentina, Mamele din Ituzaingo aducand în faţa instanţei compania Monsanto să dea socoteală pentru îmbolnăvirea şi moartea unor argentinieni care au intrat în contact cu ierbicidul extrem de toxic pe bază de glifosat (RoundUp). Ierbicidul este utilizat de compania Monsanto în tratarea chimică a culturilor de soia modificată genetic.

„Am venit să avertizăm fermierii români despre pericolele culturilor de soia modificată genetic. In Argentina, luptăm împotriva companiei Monsanto, care ne otrăveşte pământurile şi sănătatea copiilor noştri. Am aflat că ţăranii români reprezintă 50% din totalul numărului de ţărani (mici fermieri) din Uniunea Europeană. Nu trebuie să vă vindeţi sănătatea companiei Monsanto. Invăţaţi din greşelile noastre!” a declarat Sofia Gatica, în timpul protestului.

„Pe noi, ţăranii, nu ne-a afectat seceta, pentru ca folosim seminţe adaptate zonei noastre, fără pesticide şi alte chimicale. Nu avem nevoie de seminţe tratate. Vrem să fim lăsaţi să hrănim consumatorii din zonele în care locuim, fără a mai fi împiedicaţi de politicile agricole naţionale şi europene.”, a completat Willy Schuster, co-preşedinte al asociaţiei Eco Ruralis.

Aflati de AICI care sunt revendicarile taranilor romani.

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: