Ziua fără Cumpărături // 24 noiembrie

21 11 2012

Sâmbătă, 24 noiembrie, este Ziua Internaţională fără Cumpărături. O zi în care suntem provocaţi să ieşim din cercul vicios al cumpărăturilor şi să petrecem această zi simplu, fără bani.

In ziua de astăzi toţi suntem consumatori. Societatea reduce omul la o dimensiune unică: consumul, cautând să îi nege dimensiunile spirituală, religioasă, culturală sau filosofică. Statutul social este câştigat în funcţie de nivelul cumpărăturilor noastre şi de uşurinţa cu care înlocuim un produs cu un altul “nou şi mai bun”. Problemele pe care le întâmpinăm zilnic îşi găsesc rezolvarea în magazine, unde satisfacţia se instalează imediat. “De la naştere până în mormânt, suntem instruiţi să tratăm magazinele ca pe nişte farmacii, ale căror medicamente ar putea vindeca, sau măcar atenua toate bolile şi suferinţele vieţii personale și ale vieţii în comun.”, atrage atenţia Zygmunt Bauman.

Tot ceea ce cumpărăm are şi efecte asupra mediului înconjurător. Si chiar tot mai alarmante. Societatea de consum se bazează pe o mare inechitate de mediu şi socială: 20% dintre locuitorii planetei consumă mai mult de 80% dintre resursele naturale ale Pământului, cauzând degradarea accelerată a mediului şi epuizarea resurselor neregenerabile, unele vitale, precum apa.

Ziua fără cumpărături este o iniţiativă care provoacă la asumarea unui stil de viaţă în care se consumă mai puţin şi se produc mai puţine deşeuri.

Aşa că, în această sâmbătă, vă propunem o alternativă simplă la nebunia cumpărăturilor şi vă invităm pe Gabroveni 24, în incinta ceainăriei Lipscani, să petrecem ziua fără să cheltuim, cu activităţi gratis, unde banii nu au nicio valoare:

12.30– 16.00        FREE SHOP

Lucruri de care nu mai aveţi nevoie, nu vă mai plac sau credeţi că ar prinde bine altcuiva, toate sunt binevenite în zona de free shop. Haine, cărţi, piese de mobilier, unelte sau orice alt produs vor fi strânse la un loc şi fiecare va putea alege, gratis, un lucru dacă îi este util. Simtiţi-vă liberi să plecaţi acasă cu un obiect chiar dacă nu aţi adus nimic  sau să nu luaţi nimic  chiar dacă aţi adus ceva.

12.30 – 16.00       PROIECTII DE SCURT SI LUNG METRAJE

Avem pregătite o serie de filme şi filmuleţe despre consumerism. Vă aşteptăm să le vizionăm împreună!

  • 12.30 – 13.00 Scurt metraje despre consumerism: problema, alternative, activism
  • 13.15 – 13.50      Macauba

Macauba este o poveste din Minas Gerais, Brazilia, o zonă în care se cultivă intensiv trestia de zahăr, soia şi alte plante oleaginoase destinate producerii de biocombustibil. Minas Gerais este însă şi locul de întâlnire al populaţiei cele mai sărace şi mai exploatate cu marii proprietari latifundiari ce deţin majoritatea terenurilor din această zona fertilă a Paranaibei. Filmul dezvaluie o realitate crudă: lucrătorii de pe plantaţiile de culturi energetice au statut de sclavi. Muncesc până la 20 de ore pe zi, trăiesc în condiţii inumane şi nu au dreptul să părăsească proprietatea pe care muncesc.

  • 14.00 –  14.50     Surplus: Terrorized into Being Consumers

Surplus este un film documentar suedez despre consumerism şi globalizare care analizează raţionamentele capitalismului şi ale tehnologiei, precum eficienţa crescută, mai mult timp, mai puţină muncă şi argumentează că acestea nu sunt îndeplinite şi nici nu vor fi vreodată. Discursul faimos al lui George W Bush despre cumpărături, pledoaria lui Bill Gates în favoarea calculatoarelor care ne vor aduce pacea sau avertismentul lui Kalle Lasn(AdBusters) despre poluarea mentală a publicităţiisunt doar câteva dintre momentele surprinse de Erik Gandini in Surplus.

  • 15.10 – 16.10    Pig Bussiness

Filmul documentar Pig Bussiness investighează ascensiunea industriei intensive de crestere a porcilor, un sistem care ameninţă sănătatea umană prin utilizarea excesivă a antibioticelor, care ruinează comunităţile şi economiile rurale, poluează mediul înconjurător şi abuzează animalele. Carnea de porc, produsă printre alte ţări şi în România, invadează astfel toate pieţele de desfacere din lume.

16.30                   FLASH MOB

La final, propunem să facem cunoscută această zi şi altora printr-un flash mob. Pentru inspiratie: http://vimeo.com/28951689

Sperăm să fim cât mai mulţi sâmbătă, 24 noiembrie, pe Gabroveni 24, in incinta ceainăriei Lipscani, să:

DEZBATEM CEVA

VIZIONAM CEVA

FACEM CEVA

NU CUMPARAM NIMIC

 

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: