Forumul Murdar al Aurului

12 04 2013

Preluat de pe Indymedia România


afis

Demonstratie miercuri, 17 aprilie, ora 17.00, în faţa Hotelului Park Hyatt (Beethovenstrasse 21, Zurich, Elvetia)

Între 16 şi 18 aprilie 2013, companiile de minerit aurifer şi investitori din întreaga lume se întâlnesc în Zurich, Elveţia. Ceea ce poate părea inofensiv la prima vedere este de fapt, în realitate, un comerţ bazat pe cea mai brutală exploatare a naturii şi a oamenilor.

Mineritul aurifer este într-o permanentă căutare de noi posibilităţi pentru profit, iar catastrofele naturale şi umane sunt conştient luate drept “victime colaterale”. Relocarea şi opresiunea asupra comunităţilor locale sunt parte a acestei afaceri murdare.

Întâlnirea industriei miniere aurifere care se va desfăşura in Zurich nu este întâmplătoare. O mare parte a comerţului mondial cu aur are loc chiar aici. Până la sfârşitul anilor ’90, Zurich a fost locul de tranzacţionare a aurului numărul unu în lume şi, chiar şi în prezent, mai mult de o treime a producţiei globale aurifere este tranzacţionată aici. Elveţia este în acelaşi timp şi un punct de intersecţie pentru tranzacţionarea altor comodităţi. In cazul aurului, mai mult de 50% din tot aurul tranzacţionat este transportat fizic prin Elveţia, cele mai importante 5 rafinării de aur fiind localizate aici.

În anul 2000, digul iazului de decantare de la mina Aurul a cedat, aprox. 100.000 mc de apă cu cianuri şi metale grele ajungând în râurile Sasar, Tisa şi, mai apoi, în Dunăre. Acum, compania minieră canadiană Gabriel Resources plănuieşte în Roşia Montană deschiderea celei mai mare mine aurifere de suprafaţă din Europa, folosind tehnologii pe bază de cianuri. Exemplul Roşiei Montane este doar una dintre afacerile murdare discutate şi organizate la Forumul European al Aurului din Zurich.

Totuşi, peste tot în lume, există lupte împotriva exploatării naturii şi omului. Africa de Sud, Grecia, Argentina, Columbia sau Peru sunt câteva dintre exemplele unde au loc revolte sau oamenii rezistă împotriva distrugerii vieţilor lor. Dincolo de mişcările de rezistenţă locale, solidaritatea la nivel global împotriva opresiunii, guvernelor corupte şi a corporaţiilor este o mişcare în continuă creştere.

Să ducem rezistenţa până la uşile forumului aurului!

Mineritul aurifer = afaceri murdare!

Printre companiile participante la Forumului Aurului care se confruntă cu opoziţii îndelungate şi puternice sunt: Eldorado Gold (Halkidiki, Grecia şi Turcia), Dundee Precious Metals (Krumovgrad, Bulgaria), Osisko Mining (Famatina, Argentina), Bear Creek (Puno, Peru), B2Gold (Nicaragua), Centerra Gold (Kyrgyzstan, Mongolia).

Fortuna Silver Mines (Oaxaca Maxico) este responsabilă de asasinarea a 2 activişti în luna iunie a lui 2012. Tahoe resources (Guatemala) este responsabilă de torturarea a 4 persoane şi asasinarea alteia în martie 2013.

Mai multe informaţii despre companiile murdare participante la Forumul European al Aurului:

http://goldforumblog.wordpress.com/english/

Mai multe informaţii despre activităţile împotriva Forumului European: http://ch.indymedia.org/de/2013/03/89175.shtml şi http://tourdelorraine.ch

Gold Forum_Laurentiu Ridiche

(desen realizat de Laurentiu Ridichie)

Anunțuri

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: