Comisia pentru Industrii îngroapă dreptul la proprietate! II

22 05 2013

Zeci de persoane au participat astăzi, 22 mai 2013, la demonstraţie în faţa Palatului Parlamentului, împotriva propunerii legislative de modificare a Legii Minelor.  Legea ar permite companiilor miniere cu licenţe de exploatare să exproprieze în numele statului terenurile şi casele românilor. Demonstraţia a avut loc în timpul şedinţei Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor pe a cărei ordine de zi se afla şi propunerea de lege. “Comisia pentru Industrii îngroapă dreptul la proprietate” a fost principalul mesaj transmis de manifestanţi care au adus o coroană funerară la intrarea în Parlament pentru a marca iminenţa dispariţiei dreptului la proprietate.

003

Prezenţi încă de la ora 10.00 în faţa întrării în clădirea Palatului Parlamentului, oamenii au solicitat să participe la şedinţa Comisiei, însă accesul le-a fost refuzat, ba, mai mult, jandarmii instituţiei au încercat să îi îndeparteze de pe spaţiul public. „Aici, 30 de politicieni expropriază 21 de milioane de români”, şi „Comisia pentru Industrii îngroapă dreptul la proprietate” au fost principalele mesaje pe care cetăţenii le-au afişat în timpul protestului. Ei au acuzat Comisia pentru Industrii că este filiala companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation şi că vrea să aprobe o lege care ar da afară din casele lor pe localnicii din Roşia Montană pentru proiectul minier.

La scurt timp după începerea acţiunii, demonstranţii au fost legitimaţi de către jandarmi şi somaţi să părăsească trotuarul. Mai multe persoane au încercat să intre în şedinţa Comisiei, însă nu au fost primiţi. Răspunsul din partea consilierilor din Comisia pentru Industrii a fost acela că propunerea legislativă de modificare a Legii Minelor nu va fi discutată astăzi. Acest răspuns este acelaşi cu cel primit de un grup de activişti care în data de 20 mai au vrut să participe la şedinţa Comisiei şi accesul le-a fost refuzat.

017

Demonstranţii au adus cu ei şi cele 150.000 de semnături strânse în cadrul Campaniei Salvaţi Roşia Montană împotriva modificării Legii Minelor şi chiar o coroană funerară pe care era scris mesajul „Dreptul la proprietate: Născut 1989 – Mort în 2013?”. Mesajul trage un semnal de alarmă asupra situaţiei fără precedent şi asediului la care sunt supuse drepturile cetăţenilor, şi dreptul la proprietate, în special de către presiunile companiilor miniere aflate în complicitate cu autorităţile române.

Acţiunea care a durat aproximativ două ore s-a încheiat cu depunerea coroanei funerare la intrarea in Palatul Parlamentului şi cu promisiunea că oamenii vor reveni şi la următoarele şedinţe ale Comisiei pentru Industrii şi Servicii.

În data de 16 mai 2013, Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor a reluat seria dezbaterilor privind modificarea Legii Minelor nr. 85/2003, propusă de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PNL). Prin articolele sale, propunerea legislativă Pl-x 549/2009[1] conţine o serie de prevederi care încalcă grav dreptul cetăţenilor la proprietate privată, Constituţia, tratate şi convenţii internaţionale ratificate de România, precum şi norme elementare de tehnică legislativă.

Campania Salvaţi Roşia Montană condamnă[i] acest proiect de lege, care dacă s-ar aproba, ar facilita aprobarea proiectelor miniere şi ar stabili pentru industria minieră derogări de la legislaţia în vigoare.

024

Reclame

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: