Cea mai mare dintre ilegalitati: Legea care vrea sa bage in legalitate proiectul minier de la Rosia Montana

29 08 2013

Raluca Dan

Asa as putea numi cea mai recenta actiune a Guvernului roman in cazul Rosiei Montane. De marti, 27 august,la auzul ultimei legi trecute de Guvern, oamenii freamata cu ingrijorare si furie si, in acelasi timp, cu o urma de confuzie, din cauza deciziilor politice ale ultimului an legate de Rosia Montana si proiectul minier propus acolo.

Ingrijorarea consta in intrebarea “Ce inseamna in plus aprobarea de catre Guvern a acestei legi fata de celelalte de pana acum? Ce inseamna in plus fata de zecile, sutele de actiuni nedemocratice si ilegale de pana acum ale Guvernului aceasta actiune nedemocratica si ilegala?

In istoria de peste 10 ani a luptei comunitatii locale si a intregii societati civile impotriva proiectului minier propus la Rosia Montana, functionarii publici, pornind de la primarul Rosiei Montane Eugen Furdui si consilierii locali din Rosia Montana la presedintele Consiliului Judetean si pana la ministrii Mediului si Culturii, prim-ministrul si presedintele Romaniei au sustinut atat public, cat si prin actiunile lor un proiect industrial fara niciun beneficiu public. Cu atat mai mult, niste “alesi” ai oamenilor imping de peste 10 ani un proiect industrial care nu are acceptarea unei parti considerabile a celor care i-au ales.

De peste 10 ani, acestei parti a societatii care considera proiectul minier propus la Rosia Montana drept unul deosebit de grav i se refuza dreptul democratic de a participa la deciderea asupra prezentului si viitorului mediului in care traiesc si vor trai copiii lor. Mai mult, aceasta parte a societatii este nevoita sa isi preia aceste drepturi pana la extrem, drepturi convenite de la inceputuri cu alesii lor.

De peste 10 ani, toti acesti functionari publici au ajutat compania miniera Rosia Montana Gold Corporation sa treaca printr-un proces de evaluare simplificat, sa primeasca actele administrative necesare exploatarii cat mai repede si cat mai ferit de ochii oamenilor:

–          Primarul Rosiei Montane alaturi de membrii Consiliului Local au votat in 2002 un Plan de Urbanism General care a declarant zona drept una monoindustriala miniera. Pana acum, acest PUG este illegal in vigoare.

–          Senatori si deputati, de-a lungul anilor, au propus legi peste legi care sa faciliteze inceperea exploatarii: legi pentru exproprieri, blocarea legii de interzicere a cianurii in minerit

–          Ministrii Mediului si Culturii au semnat pentru scoaterea monumentelor din Rosia Montana de sub protectia legii si demolarea lor si au dat acordul pentru cianurarea pamanturilor

–          Prim-ministrii si presedintii Romaniei au ridicat pretul la bursa al actiunilor Gabriel Resources prin declaratiile lor publice de sustinere a proiectului minier si au pus presiune pe ceilalti functionari implicate in evaluarea proiectului.

–          Partidele politice, in opozitie fiind, au pledat pentru salvarea Rosiei Montane, folosind Rosia Montana drept miza in campaniile lor electorale. La putere ajunsi, insa, au continuat sustinerea guvernelor anterioare pentru proiectul minier.

Cu totii, prin intermediul ziarelor si al televiziunilor, au dat declaratii mincinoase menite sa confuzeze oamenii in privinta evaluarii corect democratice a proiectului minier si a legitimitatii interventiei lor in aceasta evaluare; menite sa provoace fie acceptarea de catre oameni a unui presupus proiect necesar pentru Romania, fie ura fata de aceia care nu permit ca subiectul Rosia Montana sa fie trecut cu vederea.

Toti acesti functionari publici au politizat institutiile pe care le conduc si le-au facut apendicele companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, fisurand statul de drept pana la ceea ce va fi colapsul lui.

Statul roman este slab si las. Slab pentru ca esueaza sa mentina chiar si o farama din statul de drept, fiind complice la cele mai evidente si grave incalcari ale drepturilor cetatenilor sai. Las pentru ca in al doisprezecelea ceas alege sa dea un mare tun pentru a curma disperarea companiei miniere: o lege care vrea sa aduca in legalitate proiectul minier deloc conform cu legea.

Legea privind exploatarea auro-argentifera din perimetrul Rosia Montana, pusa pe ordinea de zi a sedintei Guvernului din 27 august, a fost votata si trimisa mai departe catre Parlament.

Legea votata prevede:

  1. Declararea proiectului minier ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit;
  2. Modificarea unor acte normative privind exproprierile si autorizatiile
  3. Facilitarea de catre institutiile statului a unor masuri aferente exploatarii.

Politicienii au luat bani murdari de la companie si acum a venit timpul sa dovedeasca valoarea sumelor acceptate. Poate de necrezut, dar politicienilor le este frica. Le este frica de cetateni si imping ilegal intrarea in legalitate a proiectului minier prin cea mai grosolana de pana acum actiune: stergerea cu buretele a evaluarii democratice si legale a proiectului minier si declararea directa a proiectului ca fiind de interes national deosebit si de utilitate publica. Inlocuirea a zeci, sute de ilegalitati cu cea mai mare dintre ilegalitati probabil crede Guvernul ca lasa muta societatea civila.

Dar nu, locuitorii din Rosia Montana si o tara intreaga nu vor sta cu mainile in san uitandu-se cum pamanturile lor, drepturile lor, viitorul lor sunt calcite in picioare!

Oamenii se vor uni in solidaritate in strada si isi vor lua inapoi ceea ce este al lor.

In strada, pentru ca asa cum bine a zis Eugen David, presedintele Alburnus Maior: “Strada este singurul lucru care ne-a ramas. Toate celelalte ne-au fost luate. Strada este ultimul bastion si noi vom castiga acolo.”

Ne vedem in strada pentru Rosia Montana. Pentru viitorul unei comunitati locale, pentru viitorul nostru, al comunitatii globale!

Pentru inceput, pe 1 septembrie vor avea loc proteste in mai multe orase din tara: http://www.rosiamontana.org/stiri/lista-oraselor-care-pe-1-septembrie-se-alatura-protestului-impotriva-distrugerii-rosiei

Pregatire materiale pentru protest in Bucuresti: 1 septembrie, ora 11, Parcul Izvor (FB: https://www.facebook.com/events/460501594057059/ )

Intra pe legea.rosiamontana.org si contacteaza deputatii si senatorii din judetul tau! Suna si stabileste o audienta pana cand vor actiona pentru stoparea acestei legi!

Occupy-Conti-Occupy-Romania-Rosia-Montana-Soros

Ce spun localnicii care se opun proiectului minier?

Asa arata exploatarea de la Rosia Poieni, la doar cativa kilometri de Rosia Montana:

Reclame

Acțiuni

informatie
%d blogeri au apreciat asta: