Actiune de protest pentru Rosia Montana la Palatul Parlamentului intrerupta in forta de Jandarmerie si Politie

6 09 2013

Astazi, 06 septembrie 2013, activistii Re.Generation si Alburnus Maior au blocat una dintre intrarile in Palatul Parlamentului, amplasand un tripod si folosind sisteme antifurt, in cadrul unei protest pentru salvarea Rosiei Montane. Ei au solicitat respingerea imediata a propunerii de lege[i] privind proiectul minier propus la Rosia Montana,  recent[ii] aprobata de Guvern si trimisa in Parlament. Actiunea a fost intrerupta in forta in scurt timp, activistii fiind arestati si dusi la sectia de Politie.

In jurul orei 10.30, activistii au blocat intrarea Izvor in Palatul Parlamentului cu o instalatie de tip tripod in varful caruia statea o persoana, afisand un banner cu mesajul “Salvati Rosia Montana”, iar o alta legata cu un sistem antifurt la baza acestuia.

 “Anulati legea distrugerii Rosiei Montane acum!” a fost principala solicitare a activistilor adresata deputatilor si senatorilor din Parlament. Actiunea pasnica de protest a fost intrerupta in forta de Jandarmeria si Politia Romana, care fara o somatie prealabila, au incatusat si tarat activistii in masinile Politiei.

Ultimii protestatari inlaturati din fata Palatului Parlamentului au fost cei 2 activisti din varful tripodului si cel legat la baza cu sistemul antifurt.

 “Modul in care fortele de ordine au actionat a fost inadmisibil. In ciuda avertizarilor, am fost luati pe sus brutal de jandarmi, fiindu-ne pusa viata in pericol, atunci cand in momentul evacuarii brutale, unii dintre noi erau legati de instalatie.”, a declarat unul dintre activisti.

 “Aceasta actiune vine in urma a 5 zile de proteste in strada in nenumarate orase din tara si strainatate impotriva acestei legi create special pentru compania miniera Rosia Montana Gold Corporation. Consideram aceasta propunere legislativa profund neconstitutionala si chiar cea mai mare ilegalitate pe care a comis-o Guvernul pana acum in privinta Rosiei Montane. Nu ne vom opri aici si vom continua sa protestam pana cand aceasta lege va fi anulata”, a declarat un alt participant la protest.

Re.Generation si Alburnus Maior se opun vehement aprobarii Legii privind exploatarea miniera de la Rosia Montana si condamna aceasta initiativa dedicata in intregime companiei miniere private Rosia Montana Gold Corporation.

In data de 27 august 2013, Guvernul a votat proiectul de lege privind exploatarea auro-argentifera din perimetrul Rosia Montana, urmand, ca in perioada imediat urmatoare, Parlamentul sa supuna dezbaterii si sa voteze proiectul legislativ. Legea speciala propusa de Guvern prevede declararea proiectului minier ca fiind de utilitate publica si interes national deosebit si stipuleaza ca Rosia Montana Gold Corporation nu mai trebuie sa respecte nicio lege, statul roman obligandu-se sa acorde toate derogarile si avizele necesare demararii proiectului.

In urma acestei legi, localnicii care se opun proiectului minier ar urma sa fie expropriati intr-un timp record si fara drept de apel de catre compania miniera privata, desemnata drept reprezentant al statului in procedurile de expropriere. Acest proiect de lege inlocuieste evaluarea legala si democratica a proiectului minier propus la Rosia Montana si transfera catre membrii Parlamentului o decizie care nu poate fi luata fara cunoasterea in detaliu a proiectului minier si a consecintelor sale.

Prima parte a actiunii:

Abuzurile comise de jandarmi, politisti si civili:

Anunțuri

Acțiuni

informatie

One response

15 11 2013
Cetățenia și Roșia Montană | Razvan Pascal's Blog

[…] organizații, cum ar fi Greenpeace ori Re.Generation au avut proteste ilegale, nonviolente și creative, în fața instituțiilor publice de la […]
%d blogeri au apreciat asta: